Tuesday 23 February 2010

Natt 2

Da har vi hatt enda en natt med piping og gråt :( Jeg tror ikke hun er så glad i å ligge i buret sitt, når hun er ute på dagen sover hun alle andre plasser og er nesten ikke inne i buret sitt i det hele tatt. Noen tips til hvordan vi kan få henne til å bli glad i buret sitt?


Hun sov nesten hele dagen i går, men har varmet litt opp til oss. Vil helst ligge oppå oss hele tiden. Hun ramlet ut av sofaen to ganger og etter det ble hun litt stresset. Ville ikke spise så mye mat og ble litt rar, håper det er over i dag. Nå ligger hun å sover igjen, på et teppe ved føttene mine.

5 comments:

  1. Hei. Moro å se bilder av Turid. :) Hun er jo driittøff og søt. :) Ingrid har ett tips om å få Turid til å like buret. Legg godbiter inni der som hun kan gå inn å kose seg med. Hvis hun har noen leker hun liker, kan de brukes også. Poenget er at hun skal forbinde buret med noe positivt. Jeg fikk dette tipset - prøvde det, men fikk aldri min hund til å like buret noe særlig hehe. Men de fleste hunder blir jo glad i buret sitt ettehvert. Det jeg fant ut i forhold til hundehold er at men må være veeeldig tålmodig i starten, både natt og dag :p

    ReplyDelete
  2. Heia Ina.
    Jeg er enig med Thor Kristian i det han skriver; mat, godbiter / leker mm. kan gjøre buret litt mer attraktivt..
    Tror også at det å lukke døra kanskje tar fra de muligheten til å velge om de vil være der, da blir det kanskje mere tvang? Vet egentlig ikke noe om det da, men trodde man skulle venne de til slike bur over tid om de ikke var fortrolige med de fra starten..
    Selv har jeg ikke brukt slik kasse til noen av mine, prøvde med Maja, men ho ville IKKE være der...ho fikk en følelse av at "nå skal de gå fra meg" så ho ble aldri glad i det buret..Hun sprang motsatt vei når vi skulle sette ho i buret, og hylte om vi fikk det til, så det var ingen løsning for oss...
    De 3 store hadde vi bare bur til i bilen, men det var jo et stort og åpent metallbur, så det gikk helt fint..

    ReplyDelete
  3. FRA MAMMAN TIL MARLEY, DEL 1/3:

    Gratulerer med nydelig valp! Og godt rasevalg - det blir nemlig med stor sannsynlighet min neste rase ;).

    Jeg ser at hun ikke vil ligge i buret? Gratulerer igjen - dere har fått en normal valp som ikke tror den er en burhøne... Min oppriktige mening? Kast buret! Dere trenger det ikke. Hunder har for såvidt et ganske likgyldig forhold til selve innretningen bur. Det er NÅR og HVOR de stenges i buret som avgjør om det er ok eller ikke. Dvs. at de fleste synes det er helt greit å ligge i bilbur. Bil betyr "være med" og ofte "tur" eller "morsomme ting", og i bilen er man i bur og ferdig med det. Hjemme vil hunden kunne bevege seg. Hunder liker å skifte underlag, (bla. for å skifte temperatur), liker å vandre litt, liker å strekke seg. Ikke minst liker de å være sammen med oss. Hunder er sosiale dyr som ikke trives alene. Alt dette fratar man en hund som ligger i bur.

    Selv har jeg nå oppdratt min 2. rottweiler, uten bur. Det går helt fint, hvis man tar noen forholdsregler. Valpesikre huset. Rom som ikke kan valpesikres stenges for valpen. Vær gjerne ekstra nøye med å valpesikre ETT rom, der valpen kan være når den er alene hjemme. Dette må være et rom hvor man har sikret ledninger, fjernet alt som valpen kan ødelegge eller som er farlig for den. Vi hadde vår valp på soverommet om natten og i yttergangen når vi trente alenetrening. På soverommet hadde vi en hundeseng ved siden av vår seng. De første 2-3 ukene var det litt dårlig med nattesøvn for oss. Valper er gjerne våkne i noen trekk om natten, de skal gjøre fra seg og vår var turbo både før og etter den nattlige tisseturen. Sånn er det å ha "baby", sove får dere gjør siden ;). Overse valpen når den romsterer om natten, med unntak av at dere tar den ut for å gjøre fra seg, selvfølgelig. Det tar fra 1- 3/4 uker (i verste fall!), så sover den natten igjennom. Men EN ting kan den godt få de første ukene om natten; litt kroppskontakt. Mange lar rett og slett en arm henge ned i hundesengen, slik at den har din hånd inntil seg hvis den blir urolig. Legg også gjerne en godt brukt t-shorte i hundesengen, så lukter det trygt og godt for valpen :) (Regn med at den spiser den opp....)

    Så til dette med at hun piper og gråter. Jeg tror at man gjerne kan "skjemme bort" en valp den første uken (2 uker) uten at det gjør noe. Hun er en hundebaby som lengter etter mora og søsknene sine. Hun piper fordi hun leter etter dem. Dere skal bli den nye familien hennes, og skal dermed gi henne all den kroppskontakt og oppmerksomhet hun trenger. Ha masse kroppskontakt med henne, det styrker bare båndet mellom dere (at hun sover på samme rom som dere bidrar også til å styrke dette båndet). Det hun IKKE skal få oppmerksomhet på er masing og når hun er "pøbel". Men dette tar dere tak i når hun er trygg hos dere. De første dagene skal hennes trygghet være i fokus - trening er det nok av tid til siden.

    ReplyDelete
  4. FRA MAMMAN TIL MARLEY, DEL 2/3:

    Etterhvert, når hun blir tryggere, kan dere sørge for at DERE tar initiativ til kontakt. Sitter du og leser avisen, og hun kommer bort for å få oppmerksomhet, så bare ignorerer du henne. Når hun da går og f.eks finner en annen avis som hun river i filler for å få oppmerksomhet, så ignorerer du det også. Når hun endelig har gitt opp og legger seg rolig ned, da blir det julaften og MASSE ros og oppmerksomhet. Å ignorere pøbelstreker viser hvor viktig det er å valpesikre leiligheten. Det er vanskelig å ignorere at valpen tygger på 2000-kroners sko eller den nye buksa, så alt dere er redd for må bort.

    Valper får gjerne noen raptus etterhvert når de er trygge. Særlig om kvelden. De farer rundt og er helt turbo og gjør ugagn. Det er heller ikke så lett å ignorere, feks når sylvasse valpetenner river i sofaen eller setter seg dypt inn i tjukkleggen.... Da kan det være lurt å binde valpen. Ikke som straff, men som en måte å ha kontroll over hva hun gjør mens vi overser henne. Bind henne i nærheten av der dere er (i hvert fall i samme rom, og gjerne der hun ellers liker å ligge), og sørg for at båndet hun er bundet i ikke er så langt at hun når bort til sofa eller annet hun kan tygge på. Gi henne gjerne et tyggebein og overse henne. De første gangene vil hun mase og kjase for å komme løs, men vil fort innse at det ikke nytter. Dette er veldig bra trening for å lære dem ro inne. Når vi sier at vi skal overse / ignorerer en hund så betyr det at de ikke skal få et blikk engang! Et blikk for en hund er et sterkt signal. Og vi skal ikke gi noen andre signaler enn at "når du er dust, så eksisterer du ikke for meg". Ikke snu ryggen til foreløpig, det kan bli i overkant mye avvisning for en valp. Men siden kan det være lurt å overdrive ignoreringen med kroppsspråk også, når den 4-5 mnd gamle valpen går "bananas".

    Apropos ro inne, valper kan gjerne ha et tyggebein eller to inne, men leker synes jeg ikke skal være inne. Lær hunden at inne er vi rolige, ute er det moro. Jo før, jo bedre. Dere skal dermed heller ikke leke med henne inne. Kos med henne, og ro henne gjerne ned ved å stryke på brystet og snakk beroligende til henne.

    Alenetrening. Start når hun har vært hos dere en ukes tid. Når hun har vært en tur ute, gjort fra seg, har spist og er mett og fornøyd: Gå ut døra og inn igjen. Start gjerne fra et rom til et annet før dere "avanserer" til ytterdøra. Inn og ut. Så ute i 2 sek og inn. Ute i 5 sek og inn. Ute i 1 min og inn. Her kommer dne nevnte bindetreningen også til nytte. Er hun f.eks bundet i stuen, så kan dere - når hun er helt rolig - gå inn på et annet rom og så inn i stuen igjen. På den måten venner hun seg til at dere blir bort litt, men alltid kommer tilbake og alt er greit. At hun ER rolig når hun opplever dette de første gangene, er viktig for at alenetreningen skal fungere. Å gå fra en stresset valp vil medføre at valpen forbinder det å være alene med stress.

    ReplyDelete
  5. FRA MAMMAN TIL MARLEY, DEL 3/3:

    Så, når dere går inn igjen, skal dere bare overse henne. Overdreven hilsing kan gi så store forventninger til at dere skal komme hjem igjen at hunden ikke greier å roe seg. Vis ved å bare rolig si hei og gå forbi at "dette er da ingen big deal". Om valpen skulle finne på å pipe i det dere går ut, så skal dere ikke gå inn igjen før hun er rolig. Men det aller, aller beste er å starte med å være bort fra hennes synsradius så kort at hun ikke rekker å pipe før dere er inne igjen (bindetrening). Det er jo kjedelig og kan ødelegge alenetreningen om hun piper i en time og dere må stå der og vente.....

    Sosialisering: Tenk godt igjennom hva slags liv hun kommer til å ha, og sørg for at hun får oppleve mest mulig av dette før hun er 3-4 mnd. Skal hun ta buss/trikk/bane? Skal hun møte barn/gamle/innvandrere? Skal hun møte handikappede? Katter/hester? Andre hunder? Takle forskjellig underlag? Skog, park, gate. Men husk en viktig ting; man skal sosialisere riktig! Dvs. ikke for mye! Det er viktig at opplevelsene blir positive og ikke gir stress. Ikke overbelast med for mange opplevelser på kort tid. Noen minutter ute er ofte mer enn nok for en helt fersk valp. Lær dere å lese henne, hvordan oppfører hun seg når hun er stresset? Såkalte "tussetokter" om kvelden er vanlig, men likefullt et tegn på litt stress. Det er for så vidt ikke til å unngå helt, men legg merke til de gangene hun er VERRE enn vanlig og tenk gjennom hva dere har gjort den dagen.

    Husk; de aller fleste hunder med stressproblemer har det fordi de er OVERstimulert. Mange gjør den kardinalfeilen at de prøver å slite ut en turbo valp i håp om at den skal ligge rolig hjemme fordi den er utslitt. Dessverre blir det motsatte resultatet. Den blir mer stressa jo mer den opplever og jo mer mosjon den får. De første månedene skal de sosialiserers, men ikke AKTIVISERES. Ikke engang TENK på å gå tur med henne enda.

    Det var det jeg kom på i farten. Håper det kan være til noen form for nytte :)

    ReplyDelete